Del 3: 2019

(Återigen, allt som skrivs är ur min synvinkel och mina erfarenheter. Jag vill inte höra era kommentarer om jag hur jag borde gjort eller om hur “fel” jag har. Det finns alltid andra vägar att gå och alla vägar passar inte alla)

2019

Året där Jag klev in som professionell oddsrekare.
2018 och 2019 har varit en hel del skillnader. 2019s nya spelreglering har visat sig varit dåligt alla som vill tjäna pengar på betting. Bonusarna och freebetsen som tidigare haglat in vart helt borta. Detta märks i min senare årssummering också.

Hur som helst, det lilla positiva med nya spellagen var att många spelbolagen erbjöd nya bonusar på nytt – vilket gjorde att januari och februari var en fin boost då man enkelt kunde plocka hem 20-30k via bonustrading. Unibets 5000kr bonus var ju en guldgruva. Praktiskt taget gratispengar och dumt nog var jag inte skarp nog att inse att den var lite för bra. Skulle bara tagit den + t.ex. 10 vänner och cashat hem 50k enkelt – på 1-2 veckor. Lätt att vara efterklok nu såklart…

2019 rullade vidare. Mina speltips rullade på grymt och när saker och ting går bra kommer nya möjligheter till en. Blev kontaktade av diverse personer och fick en handfull av erbjudanden, både via facebook och twitter. De ville att jag skulle börja skriva rekar hos dem.
– Men vad ville Jag?

Hade nästan alltid sett upp till folk som skrev rekar offentligt på hemsidor och lyckas skriva övertygande texter. Jag var själv en av de som hade flera sparade som snabblänkar i Chrome och läste samt ryggade. Allt som oftast sökte man sig till de matcherna man tänkte se eller större matcher som man hade lite aning om. Nu med facit i hand är det faktiskt de matcherna som man ska akta sig ifrån. Det är egentligen bara för att driva trafik. Ju mer jag kunde om branschen desto mer fattade jag. De flesta är ju faktiskt till och med dåliga. Bästa fall är de knappt plus eller break even och värst. De har inte ens någon spreadsheet att följa. Va bryr sig hobbyspelaren om det? De vill bara höra att någon höll med hen att det båda lagen kommer att göra mål när Arsenal möter Man Utd i Europa League (burn). Sen lägger de spelet oavsett odds kan kryddar till det med att City vinner hemma mot Burnley till 1.12. Tyvärr är detta sanningen, jag har också varit där.

Anyway – Jag tänkte först att jag ska bli en av få speltipsrekare som faktiskt kan bevisa att det kan gå bra, men snabbt insåg jag att det inte heller skulle gå. Skulle Jag, som delar speltips i en liten marknad skriva 400 ord (oftast krav) för en rek när oddsen slashas inom några minuter? Hade man läst hela reken och velat rygga så hade oddsen redan varit borta. Det funkade inte. Jag tackade nej till några erbjudanden innan 1×2.se tog kontakt med mig. Jag hörde deras deal och det var det vanliga… skriv en rek på ca 400 ord och få betald per inlägg. Nej det funkade inte, men denna gång (eftersom jag alltid gillat 1×2 och använde redan deras spreadsheet sen tidigare) frågade jag om vi kunde lösa en annan deal. Frågar man inte vet man inte – Vips kom en spelboksdeal fram. Exakt det jag ville. För samma jobb som tidigare fast spelen läggs via 1x2s spelbok och en direkt länk till spelet och min spelbok.
Nu hade jag en ny inkomstkälla. Jag blev en Expert – som det kallas. Det var inte mycket betalt men samtidigt var det vitt (via bokföringsföretag med en helvetesmassa skatt) och början på min karriär som professionell oddsrekare.

Jag nötade på som tidigare våren 2019. Problem dök givetvis upp. Spelsidor som feelbet/Ohmbet kunde man plötsligt inte använda mer. Ett bra tag satt jag också utan bet365 och betfair konton. Likaså betssongruppen. Man märkte ju snabbt att nya konton från 2019 var sämst. Plötsligt var kontojagandet ett problem och det kan det fortfarande vara. Våren tog slut och jag höll ett ROI på nästan 120% vilket är galet bra. Många som inte förstår detta med ROI och tänker hur det sett ut senaste spelen för de flesta hobbyspelaren återigen lirar inte efter mängd utan söker efter att dubbla eller trippla sin kassa på 3-5 spel.
Vi spinner vidare till hösten 2019. Sprillans ny säsong och som man längtat. Nu hade man varit med i branschen en stund. Var inte längre ”den nya”. Matter of fact var jag nog den första specialspel-rekaren på bettingtwitter. Iaf vad jag vet, rätta gärna om jag mot förmodan har fel. Nu finns det en hel drös. Inget fel med det men förstås påverkar det oss då vissa marknader är relativt små och vissa bolag t.o.m väldigt små.

Hursomhelst. Jag försökte på samma spår som våren 2019. Nya konton införskaffades och jag var redo. Dessvärre hade jag en mindre lyckad start på hösten. Vi kan kalla det varians eller att bolagen blivit skarpare. En mix av båda kanske. Värt att nämna är att Coolbet tog bort sin ”skapa ditt spel” som annars var en riktigt guldgruva tidigare. Det påverkade en del givetvis. Hösten var som sagt mindre lyckad än tidigare men vi lyckades ändå gneta till oss runt +4% ROI varje månad vilket jag inte är nöjd med. Men med ständig bonustradande och surebetting, likt tidigare går jag ständigt plus. Även för surebetting och bonustrading har det minskat än tidigare år. 2019s spellagar var som nämt illa för detta området. Limiteringen var också ett annat stort problem som jag knappt hade 2018.

Året slutade däremot på bästa sätt och december 2019 avslutades med en ROI på +22%.
Så om vi summera då – i siffror, som det ändå är i slutändan det handlar om.
2019:

+175 565. Alltså ca 110 000 MINDRE än 2018.

Vad gick fel?

– 2019s spellagar begränsade bonustrading. Från att kunna tjäna tusentals kr på befintliga konton till endast nyöppningserbjudanden.

– Mindre lyckad höst spelmässigt.

– Limiteringen. Inte kunnat satsa så mycket som jag tidigare kunnat på surebettingen.
Under hösten 2018 la jag asså surebets på 10-20k/surebet. Jag drog in ca 500-1500kr /surebet, alltså mer eller mindre in en hel dagslön på ett-två spel. Och i veckan var det säkert mellan 10-20st. Ni fattar vilken inkomstkälla det var då. Minns när Bet365 fortf extremt rookie på spelarspecialerna. Bet365 släppte en lina på Aguero (borta mot Wolves, 2018) 8.5, dvs 1.83 på ö/u 8.5 skott. Coolbet hade samma övern på samma lina på 23.0. Med ett galet bra Bet365 som jag hade då fick jag in 18k på detta spel.

Snabbt räknat:
Bet365: 1.83 * 18000 = 32940
Hedga på Coolbet: 23.0 * X = 32940 → X = ca 1430.
Dvs en surebet på 69.5% och en säker vinst på hela 13 500kr. Allt detta för att hittade spelet vid rätt tidpunkt.

Detta var den bästa och mest profitabla surebet jag någonsin har lagt. De flesta var mellan 5-10% och med ett genomsnittligt bet på ca 10-15k gav det en ordentlig boost. Dessvärre började ju limiteringarna senare och bolagen blev såklart också skarpare. Ångrade inte en sekund. Jag lärde mig mycket den tiden som satte grunden till mina rekar just nu. Finns folk som menar att jag är korkad som surebettade ist för att bara ta spelen. Matter of fact, yes, nu när man har kunskapen, fine – kanske. Men NEJ. Där och då hade jag varken kunskapen eller tiden att analysera. Jag ville ha säkra pengar på kort tid utan en massa stress. Hade jag kunnat betta 18k på att Aguero skulle göra u8.5 skott? Nu Ja…möjligt, där och då NEJ, absolut inte, inte ens i närheten.

Fatta då under våren var jag fortf en spelare som knappt gick plus. Så sommaren och hösten 2018 var en galen boost, en resa som kickstartade allt och som jag sent glömmer. Detta landade på nästan 300 000kr vilket är mer än de flestas års inkomst.
– Sidor på BankID kunde man inte lira på mer (andras konton) – Ännu en stor setback.

Är Jag nöjd med 2019s betting år?
– Ja, naturligtvis. Jag slog mig in i den svenska bettingmarknaden, iaf på plattformen Twitter. Slog mig in genom att ständigt pressa ut grymma värdespel och en transparant veckosummering. Jag ökade även mina units till det dubbla och efter en liten övergångsfas kunnat acceptera. Tvinga se min hobby bli mitt deltidsjobb(med nöje). Offentlig rekare för tusentals personer och månad efter månad prestera. Lättare sagt än gjort. Att ständigt va aktiv och skarp är inte lätt, är dock grundjobbet redan gjort så har man mycket lättare för det. Med grundjobbet menar jag t.ex. rätt timing, rätt MM (money management) och, framför allt, rätt mindset.

Nog snackat. Allt i slutändan handlar det ändå om pengar och hälsa. Vi bettar för att vi tycker det är kul. Är det inte längre kul ska vi sluta, enklare sagt än gjort för de flesta. Hur mycket ROI vi än har handlar det privata ändå om pengar… eller?
En person med 102% ROI (+2%) och satsar 10k/bet tjänar ju mer än vad vi/jag gör som bettar mer betydligt lägre summa än det. MEN för er som ryggar är det så klart ROI viktigast.
Jag vill ge er några råd ang vilka man ska rygga:
– Följ bettare med spreadsheets. Det finns en stor anledning varför vissa rekare inte har någon spreadsheets. Varför kan ni såklart lista ut, bara ni tänker på det.
– Följ bettare som är transparenta. Ni märker att det finns profiler som t.ex. raderar tweets, endast rättar vinster och skriker ut diverse skit vid varje vinst. Genomskinligt.

I slutändan ska ändå betting vara kul, stressigt ibland för att hinna med, men fortfarande kul. Det ska va värt tiden ni lägger ner. Med det sagt rekommenderar jag inte heller att rygga en helvetes massa. Jag ryggar ca 3-5 personer, men endast notiser på 2. Alla noggrant utvalda och studerade. Detta sättet funkar för mig och inte behöver lägga ner flera timmar om dagen bara för att rygga. Naturligtvis hade jag troligen tjänat mer pengar om jag ryggat några fler utvalda, men någonstans ska det finnas en gräns. Rätt mindset kommer man långt med. Med rätt mindset undviker man även tilt. Har gått från att måste lägga spel varje dag till att det är skönt att inte ha ett enda spel ibland.

Slutligen vill jag passa på att tacka alla som orkar läsa ända ner hit och twitterföljarna som gör att jag faktiskt lever i en liten dröm. Hade en diskussion med en gammal klasskompis för ett tag sedan. Han berättade att det jag gör nu (leva på betting) är det han alltid velat göra. Blev såklart en återställare för mig med. Vi alla som började betta började med att tycka sport är kul och ville vinna en slant på det. Att slå spelbolagen tillräckligt mycket och ständigt kunna tjäna pengar på det är faktiskt en dröm som gått i sanning. Vet inte om jag faktiskt hade fullföljt på samma nivå om jag inte bokförde och tvingade mig att ständigt prestera och jobba för att lösa nya konton och bra bets samt bonustrading och surebetting.

Tack Twitter och såklart ni som läser detta som gjort det möjligt. Tack till alla som jag snackat och snackar med i DM med och ni som hjälper mig.